News

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Food & Life» στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου Messe München, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν με την υποστήριξη των Περιφερειών Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Τόσο οι εκπρόσωποι των τριών ελληνικών Περιφερειών, όσο και οι Έλληνες εκθέτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών και από το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, η οποία επανήλθε ακόμη πιο δυναμικά, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω πανδημίας. Κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, επιτεύχθηκαν στο έπακρο οι στόχοι της προώθησης των ελληνικών τοπικών προϊόντων και των πωλήσεων στο καταναλωτικό κοινό της Γερμανίας, ενώ αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επαφές ή/και σύναψαν εμπορικές συμφωνίες με γερμανικές εταιρίες εισαγωγών, αλυσίδων τροφίμων και delicatessen.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, στη Food & Life 2022 πήραν μέρος 230 εκθέτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ οι επισκέπτες και γευσιγνώστες της εκλεκτής παραδοσιακής κουζίνας, ξεπέρασαν τους 80.000 μέσα στο 5ήμερο.

Από τη χώρα μας έλαβαν μέρος 3 Περιφέρειες με συνολικά 34 τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών και ειδικότερα, η  Περιφέρεια Ηπείρου με 18 τοπικούς παραγωγούς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 8 τοπικούς παραγωγούς και η Περιφέρεια Αττικής με 7 τοπικούς παραγωγούς, με τα ελληνικά περίπτερα να φτάνουν τα 208 τ.μ. εκθεσιακού χώρου συνολικά.

Οι Έλληνες παραγωγοί παρουσίασαν στο γερμανικό κοινό μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως: ελαιόλαδο, ελιές, τυριά, λουκάνικα, μέλι, μαρμελάδες, ζυμαρικά, βότανα, οίνος, ούζο, και τσίπουρο, μέχρι καπνιστή πέστροφα, καπνιστό κρέας, μπύρα, νέα μη αλκοολούχα ποτά, προϊόντα από γάλα γαϊδούρας κλπ. αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την ποιότητα των προϊόντων τους, όσο και για την προσεγμένη και όμορφη συσκευασία τους.

Τις ημέρες της έκθεσης, επισκέφθηκαν τα ελληνικά περίπτερα ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στο Μόναχο Dr. Βασίλειος Γκουλούσης, καθώς και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. του Μονάχου με την επικεφαλής κα Ρέα Τσιτσάνη και τους εμπορικούς ακολούθους κο Γεώργιο Λυμπέρη και κο Γεώργιο Μεχτερίδη, οι οποίοι συνομίλησαν με όλους τους Έλληνες εκθέτες και τους ανέλυσαν τις ιδιαιτερότητες της γερμανικής αγοράς, καθώς και τις προϋποθέσεις διείσδυσης σε αυτήν.

Παράλληλα με την επίσημη ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνο-βαυαρική Κοινότητα στο Haar, επαγγελματική συνάντηση Β2Β μεταξύ των Ελλήνων εκθετών και Γερμανών εμπορικών αντιπροσώπων, εισαγωγέων, delicatessen, εστιατορίων και επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων, με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών.

Κλείνοντας, κοινή προτροπή όλων των συμμετεχόντων, ήταν η επανάληψη της ελληνικής συμμετοχής στη Food & Life και το 2023 (29/11 – 03/12/2023), με ακόμη περισσότερους παραγωγούς και περισσότερα ελληνικά προϊόντα.